Trylledej - De bedste opskrifter på saltdej

Og 11 gode tips.


- Trylledej og saltdej er en og samme ting. Du kan hverken spise dejen eller den færdigbagte “kage”.

- Trylledej er fantastisk sjov underholdning for børn og voksne. Du kan lave alt. F.eks.:

  • Julepynt
  • Nissefigurer
  • Mad til legekøkkenet
  • Påskepynt
  • Tal og bogstaver
  • Hånd og fodaftryk
  • Dørskilte
  • Dyr
  • Smykker
  • Sneglehus
  • Pynt til Halloween

Kun fantasien sætter grænser.

- Trylledej er ikke giftig, og det er nemt at gøre rent efter bagning og leg med trylledej. Det er en rigtig god måde at være sammen med familien på, og børnene får en forsmag på, hvordan det er at bage.

Vi har udvalgt de 2 bedste trylledejsopskrifter og fundet de bedste tips, ideer og råd til dig.

Hænder ælter trylledej

Opskrift 1 på trylledej - Den hurtigste og nemmeste

Antal portioner: 4   Forberedelses tid: 10 min   Bagetid: 15 min

Ingredienser:

4 dl hvedemel

1 dl fint salt

1,5 dl vand

Sådan gør du:
Alle ingredienser æltes godt sammen og kan bruges med det samme.
Når figurerne er lavet, bages de ved 180 grader i varmluftsovn i ca 10-15 min.

*Obs. Vi anbefaler at du laver rigeligt med trylledej, så I ikke løber tør, når det er sjovest.

——————

Opskrift 2 på Trylledej - Den holdbare

Antal portioner: 2   Forberedelses tid: 15 min (+ hviletid 60 min)  Bagetid: 4 timer

Ingredienser:

2 dl Hvedemel

1 dl Salt (fint)

1 dl Vand

1 Spsk olie

Sådan gør du:
Bland mel, salt og olie sammen i en skål og tilsæt vandet lidt efter lidt. Når dejen har samme konsistens som modellervoks, tildækkes den med et viskestykke og hviler en time ved stuetemperatur.

Når du så har lavet dine figurer, placere du dem på bagepapir på en bageplade, og bager dem i ovnen i ca. 4 timer ved 100 grader. Sæt dem ind i en kold ovn, tænd ovnen og bag i 4 timer eller til figurerne begynder at blive lysebrune i kanten. Tykke figurer skal måske have længere tid.

*Vi anbefaler at bage mindst dobbeltportion, da det er sjovt at lege med trylledej. Resterne kan gemmes. Se under vores tips.

Trylledej formes og skæres ud

Trylledej. De 11 bedste tips:

1. Interval bagning. Bag figurerne således

  • En time ved 50 grader
  • En time ved 75 grader
  • En time ved 100 grader
  • En time ved 125 grader


Interval bagning af trylledejen er den mest optimale. Når temperaturen langsom øges, minimeres risikoen for at dejen sprækker.
Figurerne er færdigbagte, når de er hårde og det lyder hult, når du banker på dem.

2. Lav saltdej uden olie

Fordelen ved at lave en saltdej uden olie er, at figurerne ikke bliver så mørke, og de kan bages ved lav temperatur. En lidt mere børnevenlig metode.

3. Lav tynde figurer

Hvis du holder dine trylledejs figurer under 4 cm, mindsker du risikoen for, at figurerne sprækker under bagning. Og jo tykkere figurer, jo længere bagetid.

4. Opbevaring af trylledej

Trylledej kan opbevares i en bøtte eller i en plastpose og derved holde en uge eller 2 i køleskabet.

5. Tapetklister

Du kan tilsætte 1 tsk tapetklister til dejen. Det skulle gøre dejen bedre at arbejde med. Vi har dog ikke selv testet det.

6. Undgå bløde figurer

Salt tiltrækker fugt. Derfor vil figurerne blive bløde med tiden, hvis de ikke lakeres. Når du lakerer figurerne, efterlad altid et lille område på bagsiden, der ikke er lakeret. Så kan den eventuelle fugt der er i dejen, slippe ud. Sæt et lille stykke tape på bagsiden, mens du lakere figurerne og fjern så tapen til sidst.

7. Maling af trylledej

- Børnevenligt
Du kan male figurerne med vandfarver. Det er væsentlig nemmere end akrylfarver og børnene kan bedre være med. Resultatet bliver ikke helt det samme, og figurerne har så kun en vis holdbarhed.

- Holder bedst
Laker figurerne først og mal med akrylfarver (fåes i hobbyforretninger og større supermarkeder) og slut af med at lakere dem igen. Så holder dine figurer længe og kan pynte på f.eks juletræet i mange år.

- Nemmest (hvad jeg lige har i køleskabet)
Bland evt. frugtfarve i trylledejen inden du former den til figurer eller brug soja til ansigtskulør. Soja “males på” mens figurerne endnu er varme. Du kan også male dejen med kulør blandet med LIDT vand, hvis dejen skal have en mørk farve. Laker derfefter figurerne med hårlak.

8. Sådan former du trylledej

Du kan gøre dine saltdejsfigurer meget sjovere ved, at bruge de forskellige redskaber du har i hjemmet.

Brug f.eks Strikkepinde, Ispinde, kagerulle, udstikkere (f.eks glas til at lave runde former) osv.
Brug hvidløgspresseren til at lave hår, og du kan lave ophæng til figurerne med ståltråd eller papirclips.
Du kan også bruge en forme til at lave figure i.
Brug en lille skål til, at lave en trylledej skål. Skålen du bruger, skal kunne tåle at komme i ovnen og den skal smøres med lidt olie, inden du kommer trylledejen i.
Bag skål med dej i halvdelen af tiden, der står i opskriften, tag trylledejen ud og bag den færdig. Gerne med bunden opad.

Du kan bruge småkageforme til at lave juletræer, stjerner, engle osv.

Saltdej er let at trille til kugler. Skal du sætte flere dele sammen, kan du “lime” dem sammen med lidt vand.

Find perler

9. Trylledej og perler               

Det er rigtig sjovt at lege med trylledej og perler.
Når du har lavet dine trylledejs forme (håndaftryk, skåle etc.), bages de færdige. Bagefter smører du dem med olie, fylder perler i og bager dem i ovnen igen. Tag perlerne ud af f.eks håndaftrykket og buk fingrene lidt opad, så du får en pæn fyrfadsstage (pas på, at du ikke brænder dig).



10. Trylledej og gips

Når du har lavet dine forme, f.eks. hånd eller fodaftryk, kan du hælde flydende gips i.
Så får du de fineste gipsaftryk. Bemærk at her skal saltdejen IKKE i ovnen.

11. Hjælp, min trylledej hæver og slår revner

Undgå at din trylledej slår revner. Brug mel uden hævemiddel. Nogle af de billige melmærker, er tilsat hævemiddel og det vil få trylledejen til at hæve og sikkert også revne under bagning. Spørg i butikken efter mel, uden tilsat hævemiddel.

Har du flere gode tips og ideer, så send dem endelig til os på mail.