Gå til indhold
BUTIKKEN ER LUKKET!
BUTIKKEN ER LUKKET!
Bamsens historie og opfindelse

Bamsens historie og opfindelse

Bamsens opfindelse

Hvem opfandt bamsen? En ting er sikkert og det er at bamsen aka Teddy Bjørnen, blev opfundet i starten af 1900 tallet. Måske opfandt Michtom fra USA og Steiff fra Tyskland bamsen på samme tid? Måske stjal den ene den andens idé. Bedøm selv.

Richard Steiff opfinder Steiff bamsen i Tyskland

Det var ikke nemt for Richard Steiff´s Tante Margarete Steiff at tjene penge nok til at leve for, da hun havde polio og sad i kørestol. Hun var dog ret god til at sy, så hun lavede sig en lille forretning, hvor hun syede nålepuder formet som dyr og solgte dem til sine venner.

Steiff Bär 55 PB
I 1897 gik Richard Steiff på kunstskole, men da det var lidt småt med pengene, begyndte Richard at arbejde i hans tantes lille firma, så han kunne tjene lidt ekstra.
Richard elskede at komme i den lokale zoologiske have, hvor han yndede at tegne skitser af bjørnene, og på et tidspunkt endte det med, at en af bjørneskitserne blev lavet om til en bamse prototype med kodenavnet Steiff Bär 55 PB.
Tallet 55 står for bamsens højde i centimeter, P´et står for “Plüsch” (Plys) og B´et for “Beweglich” (Bevægelige lemmer).

En Replica af Steiff Bär 55 PB som den så ud i 1903

Billedet viser en replika af Steiff Bär 55 PB som den så ud i 1903, da der ikke findes nogle originale Steiff Bär 55PB fra dengang. Replicaen kan ses på Steiff-Museum i Giengen Tyskland.


Som sendt fra himlen

I 1903 var der en stor legetøjsmesse i Leipzig og som den nærmede sig, fik Richard og tanten travlt med at producere Steiff Bär 55 PB. Hele 100 bamser nåede de at sy inden messen, men det virkede til at det var spildte kræfter, for Steiff solgte ingen bamser.
Men som sendt fra himlen, kom en amerikaner forbi på en af de sidste dage. Ikke nok med at han købte alle de 100 bamser, han bestilte også 3000 bamser mere. Amerikaneren var Hermann Berg, en indkøber for George Borgfeldt & Company i New York.


Steiff´s optegnelser viser, at de 3000 bamser blev produceret, men der er ingen beviser for, at de nåede til USA. Nogle mener at skibet måske forliste undervejs, andre at bamsernes kvalitet ikke var god nok til, at de kunne havde overlevet helt til i dag.

Storhedstiden for Steiff var begyndt. Til Sain´t Louise verdens udstillingen i USA i 1904, solgte Steiff hele 12.000 bamser. De fik en guld medalje, hvilket var den største ære man kunne opnå på verdensudstillingen.

Billede af Steiff fabrikken taget d. 15. Juni 1960

(Billede af Steiff fabrikken taget d. 15. Juni 1960)


Teddy Bjørnen opfindes i USA.

D. 15 Februar 1903 stillede den amerikanske opfinder og indehaver af en legetøjsbutik, Morris Michtom, 2 små udstoppede bjørne i sit butiksvindue med et skilt, hvorpå at der stod “Teddy´s bjørne”.
Michtom havde inden da sendt en “Teddy” bjørn til præsident Theodore Roosevelt, og spurgt om tilladelse til at bruge hans øgenavn, Teddy.
Hurtigt blev Michtoms legetøjsvindue et tilløbsstykke, og andre legetøjsfabrikanter begyndte at kopiere Teddy Bjørnene. De blev hurtigt et ikonisk barndoms symbol. I 1906 var “Teddy bjørnen” så stort at hit, at selv damer af den bedre klasse, gik rundt med dem som et status symbol. Alle datidens børn blev fotograferet med dem, og Theodore Roosevelt brugte en som mascot i hans genvalgs kampagne.

Den originale “Teddy Bear" fra 1903, fremstillet af Benjamin Michton

Billedet viser den originale “Teddy Bear" fra 1903, fremstillet af Benjamin Michton, der er søn af grundlæggeren af Ideal Toy Co. Morris Michtom. Denne Bamse var ejet af Theodore Roosevelt barnebarn, Kermit. Kermit fik bamsen foræret af Benjamin i december 1963 og Kermit Roosevelts donerede den til Smithsonian Museum of Natural History en måned senere.

 

Hvor kommer navnet "Teddy" fra?
Historien starter med, at USA´s præsident Theodore Roosevelt (med kælenavnet “Teddy”) var inviteret på en bjørnejagt af den daværende guvernør i Mississippi Andrew H. Longino.
Efter en lang og udmattende jagt med hunde, havde Roosevelts jagtgruppe fået jaget en stor Amerikansk sortbjørn ind i et hjørne og bundet den til et piletræ. Theodore Roosevelt blev kaldt frem så han kunne skyde bjørnen, hvilket han nægtede. Han anså det for usportsligt at skyde en ukampdygtig bjørn, men pålagde at bjørnen skulle aflives for at gøre en ende på dens lidelser.

Clifford Barryman, en tegner fra Washington Post, hørte om historien og tegnede en politisk tegning, hvor man så en mand holde en lille sød bjørn i en lasso, mens Theodore Roosevelt står i forgrunden med sin bøsse og væmmes ved at skulle skyde det lille dyr.

Clifford Barryman´s satire tegning af Theodore Roosevelt

Billedet er fra Washington Post 16 November 1902.

Næste artikel Varmepuder til børn - Gør dit barns hverdag nemmere og mere behagelig